Česnečka

Alias česnekačka

Každý ji nazývá jinak a hlavně se dělá na tisíc způsobů, podle kraje, oblasti, místa, v každé rodině jinak, třeba, jak ji dělala vaše babička. V každé hospodě nebo restauraci jinak. Každý kuchař ji dělá po svém a myslí si, že právě ta jeho je ta nejlepší.

My jsme si léty vybudovali složení surovin a postup, který už asi nebudeme měnit, protože nám samozřejmě chutná nejvíc.

***

Suroviny: (4 až 6 porcí)

  • 2 až 3 litry vody
  • 2 až 3 kostky nebo kelímky zeleninového nebo jiného bujónu
  • 4 až 6 vajec
  • 6 stroužků česneku
  • Magi
  • sůl
  • dušená šunka
  • tvrdý sýr Eidam
  • 4 až 6 topinek

Postup:

Do hrne dáme vařit vodu, ve které rozpustíme bujóny, přidáme utřený nebo vylisovaný česnek, polévkové koření MAGI, podle potřeby sůl. Mezitím nebo předem si připravíme „zavářku“. Orestujeme na kostičky nakrájenou dušenou šunku vcelku, nakrájíme na proužky sýr a je lépe, když máme dopředu udělané topinky.

Když vývar zavaří (musí opravdu hodně vařit!), tak si do misek opatrně vyklepneme vejce, aby zůstal žloutek v celku. Vejce zalijeme vývarem. Bílek se srazí, ale žloutek nám zůstane jako kulička na dně. Přidáme sýr a šunku. Když vše promícháme, tak se žloutek rozlije, nebo mu pomůžeme lžící. Polévka se tak krásně zabarví. Nakonec nalámeme topinku.

***

***

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *