Brambory – složení, rozdělení a význam

Charakteristika brambor

Brambory jsou velmi rozšířená potravina ze skupiny okopanin.

Význam brambor

  • brambory mají energetickou i biologickou hodnotu
  • stravitelnost brambor závisí na jejich tepelné úpravě

Složení brambor

  • 75 až 78 % vody
  • sacharidy (škrob, celulóza)
  • malé množství bílkovin
  • vitamíny (C – hlavně pod slupkou)
  • minerální látky (K – draslík)

Použití brambor

  • průmyslové zpracování (líh, škrob)
  • široké využití v kuchyni:
    • příloha
    • k přípravě těst, salátů
    • k přípravě samostatných pokrmů
    • vložka do polévek apod.

Rozdělení brambor

 

 

Skladování brambor

  • v temných, větratelných skladech, na dřevěných roštech, při teplotě +2 až 6 oC
  • při nižší teplotě namrznou a jsou sladké
  • při vyšší teplotě klíčí a klíčky obsahují jedovatý solanin

Další druhy okopanin

  • Batáty
  • Topinambury
  • Maniok
  • Yam

Výrobky z brambor

  • Vlhké výrobky
    • konzumní brambory syrové loupané
  • Smažené výrobky
    • bramborové lupínky
  • Hluboce zmrazené předsmažené výrobky
    • hranolky, krokety, hotové pokrmy
  • Sušené výrobky
    • bramborová mouka, bramborová kaše
  • Směsné výrobky
    • bramborové knedlíky, bramborové placky v prášku

Varné typy brambor

Podle toho, jaká je pevnost dužniny uvařených hlíz, se rozlišuje použití těchto brambor k přípravě jídel. Je to jeden z hlavních rozlišovacích znaků brambor. Podle tohoto znaku rozlišujeme brambory na tyto varné typy:

Varný typ A: lojovité, salátové brambory.

Varný typ B: brambory lojovité až slabě moučnaté, vhodné k přípravě jídel a jako přílohy.

Varný typ C: brambory moučnaté, vhodné ke konzumu jako bramborová kaše a k výrobě potravinářských výrobků.

Varný typ D: silně moučnaté brambory, většinou nebývají považovány za stolní brambory.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *